Xander Stuijt

Notaris en fiscaal jurist

a.stuijt@khs.nl
www.khs.nl
023-5319398

Afkomstig uit een echte notaris familie, heb ik het vak met de paplepel ingegoten gekregen. In 1989 van mijn geboorteplaats Amsterdam vertrokken naar Haarlem, daardoor misschien een halve mug. Vanaf 1985 ben ik op dit kantoor werkzaam en heb ik al vroeg de ruimte gekregen een eigen cliëntenkring op te bouwen en wat belangrijker is de deelgebieden binnen het notariaat te doen die ik leuk vind. Na mijn studie notarieel recht heb ik in de avonduren de studie fiscaal recht gedaan. Daarnaast heb ik ook de opleiding estate planner gevolgd en ben gecertificeerd executeur. Van belang vind ik dat een notaris ervaring moet hebben op alle notariële rechtsgebieden, omdat elke rechtsvraag van een cliënt nu eenmaal betrekking heeft op meerdere rechtsgebieden.

Specialisme: Familierecht

Dit rechtsgebied is mij passend omdat juist daar de combinatie voelbaar is tussen het notarieel recht en het fiscaal recht en ik tevens met mijn werkervaring van ruim dertig jaar goed kan invoelen met welke problemen cliënten worstelen bij het opmaken van akten als huwelijksvoorwaarden en dergelijke. Dat speelt helemaal bij alles wat er notarieel komt kijken rondom een echtscheiding, zoals de verdeling van het huis en het opstellen van een nieuw testament.

Voor mij belangrijk rechtsbegrip: Ieder het zijne

Dit begrip stamt uit de Romeinse tijd en vat eigenlijk samen wat het recht nu eigenlijk ten doel heeft en dus ook waar mijn dagelijkse bezigheden als notaris op gericht moeten zijn. Het betekent onder meer dat bij het sluiten van bijvoorbeeld zakelijke maar ook binnen de familie gesloten overeenkomsten de belangen van al de bij die overeenkomst betrokken partijen zo goed mogelijk geborgd moeten zijn en dat er daardoor sprake is van een goed evenwicht tussen partijen. Als notaris is dit de leidraad voor mijn adviseren en handelen.